Uită-te înainte de a înghiți!

      Comments Off on Uită-te înainte de a înghiți!

Înghiţirea este un lucru aşa de uşor de făcut. Este unul dintre lucrurile pe care le facem cel mai bine. Luăm în gură mâncarea, o mestecăm o dată sau de două ori, înghiţim şi s-a dus.

Dar staţi puţin! Acea înghiţitură, atât de simplă, constantă şi automată, este o acţiune psihologică foarte complicată. Cere eforturi orchestrate şi co­laborarea a mai mult de 30 de muşchi sau grupuri de muşchi! Şi o dată ce simfonia a început, n-o mai poţi opri voluntar. Actul înghiţirii se desfăşoară complet – adică are loc digerarea şi absorbirea hranei care, în cele din urmă, va face parte din tine.

Procesul începe în creierul tău. Vezi un măr frumos cu o aromă care face să îţi lase gura apă. Îl iei şi muşti din el. Dacă atunci când începi să mesteci observi o jumătate de vierme în porţiunea rămasă, poţi să dai afară uşor ceea ce ai în gură. Nici o problemă. Dar o dată ce ai înghiţit mărul cu vierme cu tot, doar măsuri mult mai violente şi neplăcute pot preveni digerarea şi ca viermele să nu devină parte din tine.

Aşa este şi cu adevărul şi eroarea. Auzi de un concept îmbietor şi îl ingerezi în “gura” ta spirituală şi mintală. Dacă la o examinare şi comparare mai apropiată cu criteriile adevărului eroarea rămâne acceptabilă, poţi s-o înghiţi şi s-o integrezi în caracterul tău. Dacă, totuşi, îţi dai seama că ascunde eroare, să sperăm că o arunci afară înainte de a înghiţi.

Indiferenţa şi neglijenţa evaluării lucrurilor în mod critic vor permite ca eroarea acceptată să devină parte integrantă din eul tău mintal şi spiritual – caracterul tău. Doar prin efort violent şi dureros îl poţi scoate din tine.

Iosif a fugit de ispita copleşitoare, chiar dacă a trebuit să-şi piardă haina, reputaţia şi libertatea, ca să-şi păstreze integritatea şi loialitatea. Iov spunea: “Făcusem un legământ cu ochii mei şi nu mi-aş fi oprit privirile asupra unei fecioare” (Iov 31,1). Isus ne învăţa să ne rugăm: “Şi nu ne duce în ispită” (Matei 6,13).

Nu înghiţiţi păcatul! Spunând nu ispitei, ai o răsplată – un loc cu Isus pe tronul Său, acces Ia pomul vieţii, înţelepciune veşnică, sănătate şi fericire vi­brantă.

Doamne, ajută-mă să cunosc diferenţa dintre adevăr şi minciună, şi să accept şi să iubesc doar adevărul!

Autor: Marjorie V. Baldwin – Devoțional de sănătate 1998 – Dacă vrei să trăiești”

Comentarii