Timpul – darul cu strigăte de bucurie!

      Comments Off on Timpul – darul cu strigăte de bucurie!
”El iţi umple gura cu strigăte de bucurie şi buzele cu cântări de veselie.” –  Iov 8,21

Râsul poate fi într-adevăr cel mai bun medicament dintre toate. în cartea sa Anatomy of an Illness (Anatomia unei boli), publicată în 1979, Nor­man Cousins arată cum 10 minute de râs sănătos îi dădeau două ore de somn fără dureri. Râsul stimulează inima şi circulaţia sângelui şi pro­movează respiraţia. Produce o relaxare adâncă, rupând astfel tensiunea care acţionează asupra noastră.

Doar o mimică veselă poate aduce rezultate. Lucrând într-o instituţie pentru pensionari, timp de câţiva ani, am făcut o descoperire pe care atunci o credeam extraordinară, aceea că, dacă zâmbeam – fie că aveam chef sau nu – mă simţeam mai bine. Ştiam că nu puteam să merg la aceşti oameni în vârstă cu o faţă acră, aşa că afişam un zâmbet şi curând zâmbeam de-adevăratelea. într-un articol publicat în ziarul Orlando Sentinel, Ronald S. Miller spune că “dacă doar ne prefacem şi afişăm expresii faciale de fericire, creştem cir­culaţia sângelui spre creier şi stimulăm descărcarea de neurotransmiţători fa­vorabili”. Aşa că atunci când zâmbesc se descarcă neurotransmiţătorii şi dau altora – şi mie însumi – o zi mai bună!

Cu ani în urmă, lucram pentru părinţi care îşi pierduseră copiii. Cu riscul de a părea eretic, le ceream să ţină alături de Biblie o carte cu glume bune. Le explicam că vor fi zile în care chiar Biblia poate avea nevoie să fie supli­mentată cu un râs bun, care, cel puţin pe moment, să ridice greutatea imensă a durerii şi pierderii. Cartea mea preferată cu glume este cartea lui Lynn Johnston For Better or for Worse (”La bine şi la rău”). Dumnezeu s-o binecu­vânteze pentru abordarea ei veselă cu privire la viaţa de familie!

Oamenii negativi sunt ceea ce un scriitor numea “consumatori de energie”. Fă-ţi o uriaşă favoare şi fii vesel şi pozitiv! Bucură-te de viaţă!

Dumnezeu vrea să râdem şi să ne bucurăm de toată gama de emoţii pozi­tive, pe care El le-a creat. Altfel, El n-ar fi promis că ne “umple gura cu strigăte de bucurie şi buzele cu cântări de veselie”!

Aşa că trebuie să dăm drumul cântecelor de veselie şi să preamărim pe Tatăl nostru ceresc pentru minunatul dar al râsului.

Dacă 10 minute de râs îl ajutau pe Norman Cousins să doarmă timp de două ore fără dureri, ce ar putea face ele pentru sănătatea ta?

Autor: Pat Nordman, Devoțional de sănătate 1998 – Dacă vrei să trăiești”

Sursa imagine: theairspace.net

Comentarii