A învinge un obicei de care devii dependent

      Comments Off on A învinge un obicei de care devii dependent

Ai încercat de foarte multe ori să termini ceva. Eşti obosit de vina care vine din dependenţa de mâncare, cafea, sex, medicamente, ţigări, al­cool, droguri sau altele. Cum poţi obţine eliberare de ceea ce te face de­pendent? Următorii şapte paşi pot fi răspunsul tău:

Pasul 1: Exerciţiul fizic. O plimbare rapidă, înotul sau o plimbare cu bici­cleta te vor ajuta, îndepărtând în mod fizic ispita. Exerciţiul fizic produce endorfine care încurajează sentimentele de optimism şi fericire. Îţi dă energie şi îndepărtează stresul care te conduce la obiceiul tău rău.

Pasul 2: Practică vorbirea pozitivă! O stimă de sine ridicată îţi dă putere să-ţi vezi potenţialul, în locul eşecurilor. Aminteşte-ţi de talentele şi ca­pacităţile tale! Nu te mai subestima! Când te trezeşti dimineaţa, priveşte-te în oglindă şi spune: “Mă plac aşa cum sunt!”

Pasul 3: Concentrează-te asupra păcii minţii! Agitaţia şi lipsa odihnei te determină să te reîntorci la obiceiurile rele. Un simţământ de mulţumire poate să liniştească acea neodihnă interioară. Când eşti supărat, citeşte Psalmul 23 şi concentrează-ţi gândurile asupra păşunilor verzi şi apei liniştite, pe care ţi le-a promis Dumnezeu!

Pasul 4: Acceptă faptul că eşti om şi că uneori dai înapoi! Toţi oamenii au regrese când încearcă să învingă un obicei care îi ţine dependenţi. Dar senti­mentele de eşec duc la vinovăţie şi descurajare, care în timp te pot duce înapoi la obiceiul tău pentru mângâiere. Este un cerc vicios, aşa că nu te lăsa prins în el. Nu te aştepta să fii perfect!

Pasul 5: Dezvoltă o filozofie bazată pe “Pot!” Capacitatea de a-ţi învinge obiceiul, care te ţine dependent, depinde în mare măsură de atitudinea ta. Dacă crezi cu adevărat că poţi s-o faci, ai şanse mai mari de succes.

Pasul 6: Dezvoltă-ţi puterea de a alege! Puterea voinţei este cea mai bună unealtă care se poate folosi când încerci să învingi un comportament obişnuit. Este capacitatea de a spune nu unor lucruri pe care le vrei, dar despre care ştii că nu ar trebui să le ai.

Pasul 7: Cere-I lui Isus putere! Chiar dacă ai dorinţa de a renunţa, aminteşte-ţi că puterea de a face ce trebuie vine din afara ta. Cere împlinirea făgăduinţei: “Pot totul în Hristos, care mă întăreşte!”

Dumnezeu este nerăbdător sa îţi dea pacea şi puterea de care ai nevoie, ca să îţi schimbi obiceiurile. Adu-ţi aminte, cu Dumnezeu toate lucrurile sunt posibile!

Autor: Nancy Newball – Devoțional de sănătate 1998 – Dacă vrei să trăiești”

Comentarii