Păcat îmbrăcat în zahăr

      Comments Off on Păcat îmbrăcat în zahăr

     Nu voi uita niciodată momentul când am mers în satul lovit de sărăcie Ocoroni, Mexic, ca să întemeiem o clinică dentară. în minutul în care am atins acel loc mic de aterizare, mai mult de 100 de copii au fugit spre avion, sperând să primească ceva. Când ne-au zâmbit, mi s-a strâns inima. Mulţi dintre ei aveau dinţii din faţă cariaţi chiar de la gingie, din cauza obiceiului de a suge trestie de zahăr.

Copiii sufereau de lipsă de cunoştinţă şi sărăcie. Trestia de zahăr îi făcea să se simtă bine. Dar nu avea cine să le spună că era o plăcere înşelătoare, care le distrugea dinţii, cauzându-le dureri mari şi, în cele din urmă, pier­derea lor

Nu puteam să facem mai mult pentru cei care veneau la cabinetul nostru, deschis de cele mai multe ori, doar ca să le scoatem dinţii. O femeie încerca tot timpul să ajungă în faţa rândului. Printr-un traducător, am aflat că din cauza durerii de care suferea, a mers pe jos 50 km şi că trebuia să se întoarcă acasă în aceeaşi zi. I-am scos 15 dinţi; erau atât de cariaţi, încât cu greu am putut să-i prind ca să-i scot. Dacă aceşti oameni şi-ar da seama de pericolele ascunse ale trestiei de zahăr!

Apoi, m-am gândit la copiii din ţara mea, ai căror dinţi din faţă începuseră să se carieze. Nu de la trestie de zahăr, ci de Ia suc de mere, băuturi răcori­toare, coca-cola*, care le-au fost date de când erau foarte mici. Unii părinţi nu ştiau cât de periculos este să laşi un copil să sugă suc sau lapte şi să adoarmă cu dinţii literalmente “îmbrăcaţi în zahăr”. Alţii, nevrând să aibă probleme la culcare, dacă încercau să le ia sticla cu suc, le lăsau copiilor lor nevinovaţi această plăcere, care mai târziu va da naştere la dinţi stricaţi.

Aceasta m-a făcut să mă gândesc cât de mult păcatul se aseamănă cu trestia de zahăr sau cu lichidul dulce din sticlă. Are gust bun pe moment, dar fără să-ţi dai seama, eşti distrus. Plăcerile păcatului, chiar pentru un timp scurt, pot avea consecinţe durabile şi dureroase.

Doamne, deschide-mi ochii Ia pericolele ascunse ale păcatului “îmbrăcat în zahăr”!

Autor: Jerry Muncy– Devoțional de sănătate 1998 – Dacă vrei să trăiești”

Comentarii