La Universitatea California din Berkeley, oamenii de ştiinţă au pus şobolani în patru medii diferite, ca să testeze efectul asupra creierului lor.
Grupul nr. 1 a experimentat o închidere în singurătate.
Grupul 2 a experimentat o înbogăţire socială. Câte trei animale în fiecare cuşcă.
Grupul 3 a experimentat o îmbogăţire a mediului. Pe lângă cei trei din cuşcă, se adăuga în fiecare zi o jucărie sau un dispozitiv, timp de 30 de zile.
Grupul 4 a experimentat un mediu natural. În loc de cuşcă, şobolanii au fost puşi într-o arie largă, cu un gard îngropat, cu stele şi cer pentru tavan şi pământ pe podea. Pentru provocare aveau şoimi ziua şi bufniţe noaptea, care căutau să-i facă hrană proaspătă! Imediat şobolanii erau motivaţi la acţiune. Ei săpau tuneluri şi gropi, ca să obţină hrană, apă şi prieteni.
În grupul 3, în care şobolanii au avut îmbogăţirea mediului, greutatea medie a creierului lor a crescut cu 7 sau 8%. Ei aveau dendrite mai multe şi mai bune, care sunt degete lungi ale celulei nervoase – conectorii din creier, în creierul lor a crescut cantitatea de colin acetilază, care este importantă în inteligenţă. (Nota autorului: aceasta este substanţa chimică care scade în boala Alzheimer.) Hexochinaza, substanţa chimică ce ajută ca energia din sânge să treacă în creier, a crescut şi ea. Pe lângă aceasta, şobolanii erau mai rapizi şi mai deştepţi la trecerea printr-un labirint.
Dar cea mai uimitoare descoperire a fost la şobolanii din grupul 4, din mediul natural. Greutatea creierului lor a crescut cu 12-13%, aproape dublu faţă de cei din mediul îmbogăţit artificial din grupul 3.
De ce s-a întâmplat aceasta? Este vorba de legea atrofierii din cauza nefolosirii. Mai simplu, “foloseşte-l sau îl pierzi.”
Îmi amintesc de cuvintele Ellenei White: „Acţiunea este legea fiinţei noastre. Fiecare organ din corpul nostru (inclusiv creierul) are lucrarea lui de făcut, de performanţa căruia depind dezvoltarea şi puterea” (Divina vindecare, p. 221).
Întrebarea este: Ce faci pentru creierul tău? Eşti în grupul 1: singur şi autocompătimindu-te? grupul 2: cu prieteni, dar inactiv? sau în grupul 3: primind foarte multă stimulare artificială? Să sperăm că eşti o persoană din grupul 4, bucurându-te de mediul natural, creat de Dumnezeu şi de activitate motivată.
Doamne, ajută-mă să-l folosesc, nu să-l pierd!
Autor: Bernell E. Baldwin – Devoțional de sănătate 1998 – ”Dacă vrei să trăiești”