Scoală-te și mânâncă!

      Comments Off on Scoală-te și mânâncă!

Fusese o zi lungă, plină de încercări şi de oboseală. Ilie avusese puţin timp sau deloc să mănânce şi cu siguranţă nici un fel de timp să se odihnească. A trebuit să fie foarte atent la mişcările preoţilor lui Baal. Mai mult de 12 butoaie cu apă fuseseră cărate sus pe munte în acea zi, probabil din marea de la poalele lui. Urmând manifestarea dramatică a focurilor de artificii ale lui Dumnezeu, Ilie primise ordinul să facă dreptate, omorând pe toţi preoţii lui Baal. A fost o perioadă foarte tensionată din punct de vedere fizic şi emoţional.

Ilie se rugase intens de şapte ori pentru ploaie şi, când în cele din urmă aceasta a venit, el a alergat înaintea carului lui Ahab, cam 40 km, printr-o ploaie torenţială, până la porţile Izreelului.

Era total extenuat fizic şi epuizat emoţional, când un mesager l-a anunţat că era pe lista neagră a Izabelei.

Imediat, el şi slujitorul lui au fugit spre Beer-Şeba, un drum de 140 km, şi apoi alţi 30 de km în deşert. Vechea Palestină nu avea refugii sau metrouri. Doar un copac de ienupăr. Acolo Ilie s-a prăbuşit, i-a cerut lui Dumnezeu să moară şi a adormit.

Apoi l-a atins un înger. Fiinţa cerească nu i-a făcut nici o mustrare ironică, nici o critică de genul “Unde îţi este credinţa?”, nici un fel de “Nu crezi că dacă Dumnezeu te-a putut proteja de toţi preoţii lui Baal, te-ar putea apăra şi de Izabela?”

Nu, înregistrarea biblică spune simplu că îngerul i-a dat pâine proaspătă şi un ulcior de apă şi i-a zis: “Scoală-te şi mănâncă.”

Ilie a mâncat. A băut. A dormit.

Apoi, intră din nou îngerul şi spune: “Scoală-te şi mănâncă; fiindcă dru­mul pe care-1 ai de făcut este prea lung pentru tine” (1 Regi 19,7). Dumnezeu ştia că va trebui să facă o călătorie de 350 km, zi şi noapte, timp de patruzeci de zile, până la Muntele Horeb, următorul popas pentru odihnă.

Dumnezeu ştie că nu putem face faţă conflictelor spirituale, până când nu avem trupurile fizice înapoi în echilibru.

Cum este cu tine astăzi? Ai fost suprastresat, ai lucrat prea mult, eşti supra- împovărat? Odihneşte-te, apoi “scoală-te şi mănâncă” hrana şi băutura îngerilor.

Îţi mulţumesc, Doamne, pentru că-mi împlineşti toate nevoile:
pentru odihnă, pentru hrană şi pentru băutură. Şi Doamne, ajută-mă
să-mi amintesc, când sunt foarte stresat, că Tu nu-mi ceri să merg până când
viaţa mea este adusă înapoi în echilibru. Amin

Autor: Betty M. Hoehn – Devoțional de sănătate 1998 – Dacă vrei să trăiești”

Comentarii