Păstrează-ți vitalitatea!

      Comments Off on Păstrează-ți vitalitatea!

Isus ştia că lucrarea Lui personală pe pământ nu va dura mult şi unul din­tre obiectivele Sale principale era să-i instruiască pe ucenicii Săi, ca să continue după ce El va pleca. Deci, era important să folosească fiecare ocazie, pentru ca ei să câştige instruirea şi experienţa de care aveau nevoie. Era un curs de studiu intensiv.

Dar la sfârşitul fiecărei zile, lucrarea lor nu era terminată. Dacă şi-ar fi luat liber, mulţi dintre cei în nevoie n-ar fi primit ajutorul de care aveau nevoie. Aşa că era natural că ei să încerce să lucreze continuu, ca nu cumva să neglijeze vreo ocazie. Dar chiar şi aşa, Maestrul aranja o perioadă de re­laxare şi reînviorare. El punea o prioritate mai mare asupra nevoii de a păstra vitalitatea şi eficienţa decât de a răspunde continuu oricui ar fi strigat după ajutor.

Este clar că lucrând peste puteri, chiar într-o lucrare care merită, există riscul înfrângerii. Să luăm cazul lui Margery, o profesoară de 34 de ani şi mamă a trei copii, care a început să sufere de migrene. Exemplul tipic pentru cele mai multe persoane care suferă de migrene, ea era o mamă, gospodină şi profesoară foarte organizată şi eficientă. Făcea toate acestea cu foarte multă hotărâre şi cu preţul de a nu avea timp să ia în seamă frumuseţile şi binecu­vântările care o înconjurau. Margery se simţea personal responsabilă pentru progresul elevilor ei şi pentru bunăstarea şi confortul familiei sale. Dar ea nu îşi lua timp ca să înlocuiască energia consumată.

Ce ar face să înceteze durerile ei de cap? Să înceteze să mai lucreze? Nu neapărat. Margery trebuia să-şi reevalueze limitele personale şi să adopte un nou stil de viaţă, în care să împartă cu alţii responsabilităţile. Ea ar fi putut să ceară consiliului şcolii să găsească un ajutor voluntar pentru clasa ei şi se putea consulta cu soţul şi copiii ei să vadă cum ar putea fi uşurată de unele dintre îndatoririle de rutină de acasă. Cel mai mult, ea avea nevoie de timp să fie ea însăşi, să se gândească, să se roage şi să se relaxeze.

Aşa cum Isus Şi-a chemat ucenicii la o parte, ca să refacă energia lor, El te cheamă şi pe tine. Ce schimbări trebuie să faci în viaţa ta, ca să faci ceea ce El te îndeamnă ?

Autor: Harold Shryock – Devoțional de sănătate 1998 – Dacă vrei să trăiești”

Comentarii