Tu ce părere ai?

      Comments Off on Tu ce părere ai?

Cel mai adesea, fraza aceasta vine în urma unei discuţii (profunde sau superficială), cu dorinţa de a afla opinia interlocutorului. Fiecare încearcă să fie cât mai relevant şi exact în informaţii pentru ca impresia să fie de lungă durată. O analiză consistentă a subiectului este cât mai de dorit, deşi sunt destui din categoria celor care povestesc şi îşi dau cu părerea despre lucruri neştiute. În mentalitatea acestora, discuţia e fascinantă atunci când este în contradictoriu; aşa că nu contează cât de temeinice sunt argumentele, important e să existe o mini-confruntare.

Am fost martorul nenumărator discuţii, în unele chiar am participat activ. Am realizat însă, că multe din opiniile exprimate atunci aveau să se schimbe în decursul anilor. Aceasta nu înseamnă că timpul a fost pierdut. Schimbul de idei e bun când subiectul e cunoscut de ambii interlocutori şi când niciunul nu bate câmpii, dându-şi cu părerea despre lucruri la care nu se pricepe. Pe lângă domenii precum politica, amtropologia, cultura (în oricare din formele ei), muzica, moda, în ultima vreme a apărut un domeniu care e destul de interesant – teologia. Păi nu e de veacuri? Ce e nou cu privire la acest domeniu? E drept, doar că în această perioadă a informatizării, parcă fiecare se simte capabil să evalueze lucrurile ce ţin de veşnicie. Ba chiar se şi câştigă bani din asta (vezi Dan Brown şi alţi autori de romane ce au folosit religia ca modalitate de lansare). Opinia ce se năştea, mai demult, în urma unui studiu intens, unei devoţiuni deosebite; acum este la o apăsare de buton, câteva taste apăsate şi internetul se umple de impresii despre Dumnezeu şi moralitate.

Nu mă înţelegeţi greşit, nu condamn libera exprimare, ci adoptarea superficialităţii cu atâta nonşalanţă. Destul cu crescutul inimii în fiecare din noi atunci când suntem întrebaţi despre spiritualitate sau religiozitate, destul cu opiniile care mai de care mai răsărite! Aşteptăm să vină printre noi oameni care să vorbească nu numai în litera Scripturii, ci şi în spiritul ei. Sfântul apostol Pavel spunea:  „Noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul care vine de la Dumnezeu, ca să putem cunoaşte lucrurile care ni le-a dat Dumnezeu prin harul Său. Şi vorbim despre ele nu cu vorbiri învăţate de la înţelepciunea omenească, ci cu vorbiri învăţate de la Duhul Sfânt…”. (Întâia Epistolă a lui Pavel către Corinteni 2:12-13)

Paul Balaban

Comentarii