Nu mă enerva!

      Comments Off on Nu mă enerva!

Cred că expresia aceasta este una de frunte în inventarul reacţiilor negative. Agresivitatea a devenit o formă tolerată în societate, mai ales când aceasta dă randamentul aşteptat. Dacă ameninţarea cu şomajul îl poate face pe om să muncească mai cu spor, atunci normal că este folosită; dacă faptul că ar putea să aibă copiii needucaţi îl face mai sensibil, folosim şi această intimidare. Astfel, oamenii devin uşor irascibili şi puşi mai tot timpul pe ceartă. Nu ia mult ca să imi demonstrez teoria: luaţi-vă un pic de timp şi ieşiţi în oraş, puneţi de două ori aceiaşi întrebare la un ghişeu, intraţi în cineva din greşeală, şi nu vor trece mai mult de 5 secunde până să vă umpleţi urechile cu fel de fel de replici, care mai de care mai cu duh.

Astăzi, persoanele care suferă cu nervii nu mai sunt cele care au suferit un traumatism, au pierdut pe cineva drag sau trec printr-o dezamăgire sau depresie vecină cu nebunia; cei cu nervii la pământ sunt cei ce dau cu pumnul în volan când le taie cineva calea în trafic, cei ce nu suportă să vadă pe alţii că le intră în faţă când ei stau de 15 minute la rând, care sparg un lucru după ce îşi dau seama că l-au cumpărat stricat, care aruncă cu replici încoace şi încolo despre nemintoşia celor de vârsta a treia. Doar că aceştia nu umblă prin spitale. Sunt oamenii liniştiţi, de altfel. Asta până când le sare ţandăra.

Nici nu ştii, la urma urmei, cum să reacţionezi: să îi compătimeşti, să îi ignori, să le spui cât răi sunt? Nu ştiu dar… au cam început să mă enerveze aceşti oameni.  Şi uite aşa, pe nesimţite, am căzut şi eu în aceiaşi oală. Ca să vedeţi cât de uşor e!

Chiar dacă unii contestă actualitatea Bibliei, găsesc cât se poate de actual mesajul transmis de Dumnezeu prin David:

Lasă mânia, părăseşte iuţimea; nu te supăra, căci supărarea duce numai la rău. (Psalmii 37:8)

Descopăr că relatările biblice abundă în exemple de vieţi de oameni transformate de Cuvântul Divin. Nu doar că din păgânii notorii care erau au devenit oameni cu o altă filozofie de viaţă, ci nişte oameni cu un comportament deosebit, fascinant. Mă întreb şi eu, oare să fi încetat să existe astfel de oameni? Puţin probabil. Nu ezita! Fii şi tu din categoria celor ce nu suferă de nervi!

Paul Balaban

Comentarii