Granițe

      Comments Off on Granițe

Biblia oferă multe exemple de aşezare chibzuită de hotare, de aşezare de limite dincolo de care putem refuza să permitem să fim împinşi îm¬potriva voinţei noastre. De exemplu, Isus a pus limite chiar cu părinţii Săi (Luca 2,49). Când mama Sa a încercat să-L domine şi să-L controleze, El i-a spus să nu-I spună ce are de făcut (loan 2,4). Când Petru a încercat să pună la punct comportamentul lui Isus, Isus a replicat: “înapoia Mea, Satano: tu eşti o piatră de poticnire pentru Mine!” (Matei 16,23). Totuşi, mulţi creştini se simt vinovaţi dacă hotărăsc o graniţă psihologică sau dacă se apără când simt că se profită de ei sau sunt răniţi.

Ce este o graniţă? Este mijlocul prin care ne protejăm de alţii care ne-ar răni sau controla în vreun fel, totuşi fără să-i jignim. Este o barieră dincolo de care nu vom trece şi dincoace de care nu vom lăsa pe alţii să vină.
Graniţele noastre definesc cine suntem şi ce este important pentru noi. Ca să-i facem conştienţi pe alţii de modul în care ne tratează, trebuie să fim gata să spunem adevărul şi să punem limite. Încercarea de a te raporta la o persoană ale cărei graniţe sunt nedefinite este ca şi cum ai încerca să joci volei pe un teren nemarcat. Nu poţi spune când mingea a ieşit afară. Lipsa de graniţe cauzează tot felul de conflicte personale.

Ca să avem relaţii mai bune şi o intimitate mai mare, trebuie să învăţăm cum să punem graniţe.
Graniţele nu lasă să treacă lucrurile rele, negative, de nedorit, şi păstrează înăuntru lucrurile bune, pozitive, care ajută. Coaja copacului îl protejează de boală (lucruri rele). Coaja portocalei păstrează înăuntru sucul (lucru bun). Sistemul nostru imunitar lucrează asemănător. Este bariera fiziologică care ne protejează de boală.

În cele mai multe cazuri, boala indică faptul că sistemul nostru imunitar a suferit o cădere. Când graniţele noastre nu mai funcţionează – bum! Ne îmbolnăvim! La fel, când relaţiile noastre personale se strică, aceasta indică faptpl că sistemul nostru de graniţe emoţionale şi sociale are nevoie de atenţie. Trebuie să învăţăm să punem graniţe, aşa cum au făcut Avraam şi Lot ca să menţină relaţii sănătoase.

Doamne, ajută-mă să învăţ să vorbesc când cineva încearcă să mă controleze şi, pe de altă parte, ajută-mă să fiu atent să nu controlez pe alţii cu mânia, gelozia, instabilitatea şi teama mea.

Autori: Paul & Carol Cannon – Devoțional de sănătate 1998 – Dacă vrei să trăiești”

Comentarii