Generozitatea face bine sănătății

      Comments Off on Generozitatea face bine sănătății

Când John D. Rockefeller avea cam 50 de ani, sănătatea lui era precară şi era gata să moară ca fiind cel mai bogat om din Statele Unite. Se spunea că venele de la braţele sale erau la fel de tari ca ţevile de plumb. Era un om ambiţios – ambiţios să-şi satisfacă pofta pentru bogăţie materială – şi folosise toate mijloacele posibile ca să facă bani şi să-şi dis­trugă concurenţii.

În timp ce Rockefeller îşi simţea sfârşitul apropiindu-se, a început să se vadă pe sine însuşi cum era în realitate, un nebun avar, şi să se teamă de în­tâlnirea lui cu Dumnezeu. Se gândea că, dacă îşi va folosi banii ca să ajute la satisfacerea nevoilor altora, Dumnezeu îl va ierta pentru felul în care îşi acumulase bogăţia. El s-a hotărât să devină amabil şi binevoitor şi a început să dea milioane. În loc să moară, sănătatea lui s-a îmbunătăţit constant, iar el era mult mai fericit acum, când dădea bani, decât atunci când îi câştiga. Când a murit, la înaintata vârstă de 97 de ani, se spunea că venele de la braţele sale erau la lei de moi ca ale unui bebeluş.

Cu mult înainte de Rockefeller, Biblia a ilustrat principiul generozităţii prin istoriile celor doi fermieri bogaţi.

Fermierul din Luca 12,16-21 avea o problemă. Secerişul lui a fost atât de bogat, încât hambarele lui nu erau destul de mari ca să-l depoziteze. Cu o decizie pur egoistă, dar logică, el a dat ordin să i se construiască hambare mai mari şi apoi s-a întins în fotoliul lui şi s-a lăudat cât de harnic strânsese pentru sine, pentru anii care vor veni, ca să poată duce o viaţă uşoară, să mănânce, să bea şi să fie vesel. Isus l-a numit nebun, pentru că în acea noapte omul avea să moară şi altcineva avea să-i moştenească bogăţia.

Al doilea a fost Boaz. Prin contrast, Boaz le-a dat voie săracilor să adune de pe ogoarele sale. El a fost generos în special cu o văduvă străină, Rut, şi mai târziu s-a căsătorit cu ea. Din cauza generozităţii sale, el a devenit străbunicul regelui David şi un strămoş al Mântuitorului însuşi (Rut 2-4).

Când eşti ispitit să aduni lucruri pentru tine însuţi, aminteşte-ţi de prin­cipiul scripturistic de sănătate: “Este mai ferice să dai decât să primeşti” (Fapte 20,35).

Ce ai putea face mai mult, ca să pui in practică
principiul ele sănătate al generozităţii?

Autor: Jeffrey K. Wilson – Devoțional de sănătate 1998 – Dacă vrei să trăiești”

Comentarii